De oven schoonmaken: noodzakelijk, en het hoeft niet lang te duren.

Het zal ooit moeten gebeuren: de oven schoonmaken. Je gebruikt deze vast vaak om iets lekkers te koken, maar hierdoor kan de oven na verloop van tijd erg vies worden. Tijd voor een schoonmaakbeurt dus! Maar hoe begin je hier aan en wat heb je nodig? Hieronder vertellen we je er alles over, zodat je gelijk kan beginnen als je wilt. Het is makkelijker dan je denkt en binnen een paar uur heb jij je oven weer schoon en klaar voor gebruik.

Maak de oven eerst kruimelvrij en verwijder grote brokken eten

Waar begin je mee, nog voordat je de schoonmaakmiddelen erbij pakt? Eerst wil je de grootste rommel verwijderen. Zoals kruimels en andere grote stukken eten. Dit bemoeilijkt alleen maar later in het proces. Een stoffer en blik of stofzuiger kan hiervoor gebruikt worden. Als de oven een kruimelvrij is kan je beginnen aan de binnenkant.

Start met de binnenkant van de oven

Een vochtige doek, azijn, soda en ontvetter erbij pakken en je kan aan de slag met de binnenkant. Het werkt een stuk beter om een voorverwarmde oven op 200 graden schoon te krijgen met de middelen trouwens. Als je ontvetter dan laat inwerken is het vuil sneller losgeweekt. Al het vuil en de resten in de oven worden hierdoor al wat losser door de hitte en je schoonmaakmiddelen zijn effectiever daardoor. Een erg handig trucje dus!

Azijn en soda zijn wondermiddelen

Last van aangekoekte resten in je oven? Om de resten los te weken kun je schoonmaakazijn gebruiken. Verwarm de oven dus eerst even voor, zoals hierboven is beschreven. Hierna kan je ovenbestendig bakje met heet water en een scheut schoonmaakazijn of soda in de oven en laat dit een aantal uur staan. Na ongeveer 6 uur krijg je de resten met een vochtige doek of keukenpapier nog makkelijker weg.

Degenen die graag werken met citroensap, ook dit kan prima!

Je kan de oven ook schoonmaken met de wat meer natuurlijke middelen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van citroen. Dit is dé oplossing voor iedereen die niet graag met al die chemicaliën in de weer wilt gaan. Citroensap, vooral warm citroensap werkt meer dan prima als vervanger voor traditionele schoonmaakmiddelen. Wanneer je het combineert met schoonmaakazijn is het resultaat vaak nog beter. De ovenplaat met aangekoekte etensresten is met citroensap vooral snel schoon te krijgen.

Het rooster is vaak het meest vieze deel

Dit deel van de oven wordt meestal ervaren als het moeilijkste deel om schoon te krijgen. Hoe dat komt? Tijdens het bakken op het rooster komen hier vaak de resten op en die bakken weer aan. Ook gaan de resten plakken na verloop van tijd. Als je dit goed wilt schoonmaken kan je het beste het rooster uit de oven halen en goed inspuiten met ontvetter. Trek wel eerst handschoenen aan, want het is erg agressief spul. Laat dit een paar uur of een nachtje inwerken en ga dan met een vochtig doekje en het is weer helemaal vetvrij. Eventueel moet je dit een paar keer herhalen.

Gebruik glasreiniger om het ruit van je oven schoon te maken

Het ruit van je oven moet natuurlijk ook goed schoon. Via het ruitje kan je kijken of je voedsel goed bakt en niet verbrand. Verwijder de vlekken op het ruit met glasreiniger. Dit geldt voor zowel de binnenkant als de buitenkant van het ruit. Laat dit ook even inwerken, dan krijg je de vlekken nog makkelijker weg. Voor aangekoekte resten kan je weer zeep en water inzetten en zo is je ruit snel weer schoon.

De buitenkant schoonmaken, minstens net zo belangrijk!

Als laatste: vergeet de buitenkant van de oven natuurlijk niet! Als je toch de binnenkant al hebt gedaan kun je de buitenkant van de oven beter gelijk mee pakken voor een compleet resultaat. Pak hiervoor een nieuw doekje en maak die weer nat met wat water. Nu oogt je oven weer zo goed als nieuw!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*